Новогодишното меню… и спасеното свинско :)

Прасун отърва кожата и през тази година – преяли и понадули се като плондери покрай коледните трапези… (благодарим на всички родители, които се погрижиха да не заслабнем 🙂 ) решихме новата година да я изкараме с рибно меню. Оказа се, че не сме се прекарали 🙂

Етап 1

Покрай празниците се запасихме с купчина списания, с които да се излежаваме сутрин и вечер. По правило в най-евтините винаги има същото количество смислена информация, но скрита в далеч по-малко количество плява… опсс… реклама. Рецептата-трепач открихме в бр. 51 на сп. “Тя!” – сьомга в бутер тесто.

Пазаруването – никога не го оставяйте за последния ден. На 30-ти следобяд в “Хит” имаше останало някакво мършаво парче “прясна” сьомга… и по тази причина предпочетохме замразената. Рафтовете бяха полуопразнени, а големи тълпи народ влачеха претъпкани колички, все едно ще посрещат планетарна катастрофа, а не поредната Нова година.

Етап 2

Готвенето по празници е част от забавлението, а не тежко и досадно задължение. Така че… забавлявайте се! Ние отидохме на новогодишно следобедно кино, похильотихме се с “Гръм” и успяхме да притичаме на прибежки до къщи преди нашествениците да са превзели квартала. Така де… преди канонадите, стрелбите и другите селски забавления.

Етап 3

Вечерята си е вечеря, но и нещо за предястие и замезване няма да е лошо. Пълнените със сирене калмари не станаха точно като солунските, които сънуваме вече цяла година, ама… ометохме ги за няма и 10 минути 🙂

Рецептата за калмарите е проста и бърза:

Една или две торбички замразени калмари (тубите) – размразяват се, пълнят се със смес от сирене, черен пипер и някаква друга подправка по избор (ние сложихме босилек), слагат се парченца масло и нарязан на едро лук. Вода не се слага, калмарите и лука пускат доста. Пече се 15-тина минути в загрята фурна.

Сьомга в бутер тесто

А, няма начин да не посъкратим и побългарим рецептата. Не обичам сметана и не готвя със сметана, така че редуцирахме онази част с разбитите белтъци, смесени със сметана и краища от филето. То си беше поокълцано по принцип, а и съвсем не беше цял килограм.

Рулото

  1. Бланшират се 4-5 зелеви листа (ползвахме китайско зеле, защото листата му бяха по-нежни и по-зелени). Поливат се със студена вода.
  2. Постила се бутер тестото (ако е магазинско си е квадратна кора така или иначе), нареждат се зелевите листа, върху тях парчетата сьомга, черен пипер и копър. Да не забравите солта!
  3. Навива се руло и се намазва с яйчен желтък. Пече се половин час (използвам хартия за печене, за да не стържа още една тава после).
Резултатът изглежда така:
Сосът
И в него редуцирахме сметаната. Всъщност вместо сос, Прасунсен забърка лука, маслото и белтъка от яйцето в тигана заедно с малко горчица и го приложихме към гарнитурата. Вкусно се получи всъщност.
Гарнитурата
  1. Вместо тиква използвахме моркови. Задушихме ги, заедно с лука и зелето в масло (добавят се в този ред). Подправят се със сол и черен пипер.
  2. Картофите Прасун ги запържи в масло и ги подправи с черен пипер и копър.
В крайна сметка бърканицата в чиниите ни изглеждаше така:
Не толкова красиво, като на снимката в списанието, но доста вкусно… всъщност нищо не остана 🙂
Добър апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *