Високотехнологичен боклук

Четох в investor.bg, че броят на използваните компютри по света надминал 1 милиард, като прогнозите са, че само за тази година над 180 млн. компютъра ще бъдат сменени с нови. Някои от тях се рециклират, някои се препродават, а голяма част директно заминават на боклука.

„Смятаме, че около 35 млн. персонални компютъра ще бъдат изхвърлени, като ще бъде обърнато малко или никакво внимание на тяхното токсично съдържание“, коментира Майке Ешерих, анализатор от компания Gartner, специализирана в областта на информационните технологии.

Ок, това са само компютрите. Ами мобилните телефони, телевизорите, dvd- mp3- и пр. плейъри, които също се подменят на 2-3 години?

За мен това е резултат от глупостта на неистовото консуматорство. И докато на оскъдните ресурси все ще им намерят цаката, то планините от боклук ще са последното, към което някой ще се пресегне да разравя.

От 2 години използвам маркови компютри втора употреба и съм доволна. Мисълта, че мога да правя пари чрез нещо, което някой е отписал като ненужно също ме радва, но в общи линии стремежът ми е изхвърля ли моя високотехнологичен боклук, да прибера нечий друг боклук. И да се пробвам да удължа максимално времето (и ползата от него) преди на свой ред да замине на сметището. Абе смешно е, като погледнеш, но ме кара да се чувствам по-добре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *