Клубът на анонимните крушохолици

Прасето Зурльо замислено гледаше купата разбъркана храна пред себе си, почесваше зурлата си и потропваше с копице. Отдавна подозираше тромбестата си котка, затова умело беше смесил обелки от ябълки, круши и други плодове. От купчината липсваха само крушовите обелки.

– Тромбичке, ти ли изяде всички крушови обелки? – Попита Зурльо благо, като се опитваше да покаже, че няма да се сърди на котката.

– Не, не! Няма нищо такова – заоправдава се тромбестата котка – аз си боцвах напосоки и ъъъъ такова ъъъъ, така се е случило! Съвсем случайно!

Зурльо се подпря на любимата си копраля, погледна тъжно към картофената пейка и разбра, че тромбестата му котка има сериозен проблем. Запъти се към кочината, където беше последният брой на вестник “24 динени кори”, взе химическия молив, който стоеше на пачата му и го наплюнчи. Трябваше да се действа спешно. Набеляза няколко обяви, вдигна прасофона и се захвана да звъни.

Няколко обяда по-късно тромбестата котка плахо пристъпи към подиума, почеса рошавите си уши и се огледа. Пред нея имаше тълпа от животни с крушовидни тела, круши в очите или листа от круши вместо уши. Котката се изкашля, подръпна опашката си и тихо промълви:

– Аз съм тромбестата котка… и съм крушохолик…

Бурни ръкопляскания огласиха плевнята. Тромбестата котка беше приета в Клуба на анонимните крушохолици.

Зурльо беше доволен. Знаеше, че в клуба ще се погрижат за животното му и ще го излекуват. Това заслужаваше да се полее със сок от тиквени семки, затова на път за кочинката Зурльо мина през “Прасунплод” и купи една бутилка. Котката се прибра малко след него и каза:

– Зурльо, излекувах се вече. Повече не съм крушохолик!

– Чудесно, тромбесто коте! – Зарадва се зурльо и извади бутилката, за да се почерпят. Бръкна в тиквения долап, където наред с оглозганите пъпеши пазеше круши, кюспе и отлежала помия, но от това, което видя, четината му настръхна. Крушите ги нямаше.

Зурльо разбра, че борбата с крушохолизма едва сега започва. Той обаче имаше друга идея. Извади големия калайдисан казан, хвърли вътре една глава гнил лук и няколко огризки от моркови. Запъти се към гората да насече дърва.

Вечерта се спускаше над кочинката, а Зурльо подреждаше дървата за огъня.

– Не съм яла круши – тихичко повтаряше тромбестата котка и втренчено гледаше луковата глава и морковените огризки. Чудеше се дали ако ги нареди на купчинка и стъпи на тях няма да успее да се измъкне от казана…

One thought on “Клубът на анонимните крушохолици”

  1. Не съм боцкала нарочно крушите пъъъък! Все пред мен се падат, аз ли съм крива, че все така разбъркваш плодчетата :-< И защо все тромбестото животно се оказва в тенджерата? 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *