Арабия Експрес (София – Истанбул – Шарджа – Мумбай – Хайдерабад)

За пореден път решихме да пътуваме в чужбина с влак и мисля, че не сгрешихме. В спалните вагони на БДЖ 13-те часа път – от които 3 висене по границите – минават доста по-безболезнено, отколкото 10 с автобус.

Истанбул

За Истанбул ще пиша само от момента, в който се разделихме с половинката (предполагам тя вече е описала останалото). Цената от 60 евро за превоз до летището леко обезсмисляше избора ми на бюджетна авиокомпания, затова последвах инструкциите, свалени от интернет, и се насочих към градския транспорт. Срещу три билетчета – едно за ферибот и две за експресния автобус – стигнах отдалеченото на около 40 километра летище Sabiha Gokchen в азиатската част на Истанбул.

Летището е доста голямо, с два терминала, всички надписи са на английски и турски. Използва се предимно от бюджетни авиокомпании, включително и такива, които летят у нас (MyAir например).

Естествено много държах да не се прекарам и да мина през чекина възможно най-бързо, затова сновах между двата портала и постоянно гледах таблата за моя полет. Когато видях изписан “терминал Б”, бях в терминал А. Пътят между двата е 2-3 минути, които бяха достатъчни пред четирите гишета да се наредят опашки от хора с куфари – поляк (видях му паспорта) с шест куфара от големите, групичка българи с десетина пътни чанти, други бели с по-малко багаж, японки с торби, по-големи от тях. И разбира се, групи от араби. Арабите не обичат да се редят на опашки. Просто застават в кръг около огромната си купчина куфари, говорят и гледат кога ще свършат опашките.

Арабска нощ с Еър Арабия

Самолетът на Еър Арабия (www.airarabia.com) – голям и нов Еърбъс – се напълни за около 10 минути и чака още 20 последния пътник – заблудена японка с очудени очи.

Полетът започва типично по арабски. А именно? С молитва на арабски. Аллах е велик и ще бди над нас. И аз така се надявам.

Седях от страната до пътеката (нали всички, освен арабите, ме изпревариха – нямаше как да взема място до прозореца), което ми причини две смразявания на кръвта. Два пъти, точно когато бях подпрял глава на ръката си и опитвах да заспя, почувствах ледената пелерина на най-забулената в черно жена, която съм виждал. Единственото не-черно, което се виждаше по нея, беше половин сантиметра висок процеп на очите. Не знам дали мъжът й видя неволния ни контакт, но добре че им прибраха ятаганите на летището.

Най-евтиният начин да се стигне до индия е пътуване с влак или автобус до Истанбул и оттам с полет на Еър Арабия. Огромният недостатък са 23 часа престой в Шарджа при връщането. Нещо, което вероятно ще си спестя, въпреки че вече е платено. Защо – пише по-надолу.

Шок и молитви в Обединените Арабски Емирства

Три часа и половина може да не са много, но пробвай да ги изкараш, когато арабинът до тебе мляска пилешко, подсмърча и говори на арабски цяла нощ. Свърши се! Подготвяйте се за приземяване, слагайте коланите, инш Аллах.

От това, което съм чел и гледал за Дубай, бях останал с впечатлението че е много модерен град (емирство) с небостъргачи, хотели, молове и тн. Според информацията в интернет Шарджа се намира на половин час път от Дубай. (допълнение, според снимките в Wikipedia Шарджа изглежда съвсем прилично място – вероятно летището е доста отдалечено) Мислих, че сигурно изглежда по същия начин, до момента в който се смъкнахме под облаците. Дали не ни закараха в Афганистан? Гола пустиня с купчини колиби, квадратни сгради, джамии и военни обекти. Между купчините километри празно място и безкрайни пътища. Време е да слизаме, любезният персонал на Еър Арабия щял да обясни на пътниците с последващи полети какво да правят, температурата навън е 26 градуса.

На излизане виждам поредната афганистанска картинка. 26 градуса? Май имаха предвид 62. Гъста, лепкава жега, арабско слънце, миризма на смазани автомати и прах. Вместо любезния персонал долу ни чакаха въоръжени, мълчаливи и сърдити военни, които сочеха към автобуса. Стовариха ни на летището. И тук любезният персонал любезно се е изпарил. Опашки от нервни араби и кротки индийци, объркващи надписи и още въоръжени, но вече полицаи.

Пак удрям на камък. Единствената опашка, която може би е като за мене (с надпис Transfer), е пълна с незнаещи английски араби. Престрашавам се да питам и двойника на Осама, точно зад мен, дали случайно не говори английски. Говореи и дори е учтив! Точно това била опашката.

Всички араби са учтиви, но някак мазни. Гледат подозрително и около тях се носи леко напрежение. Жените им го освобождаваха в най-посещаваната зала в летището – Women Private Pray Room (Зала за молитви само за жени). Няколко арабина очевидно търсят някоя Шахид, но Шахид се е скрила в стаята за молитви. Арабите започват да крещят и тропат по вратата, но не смеят да влязат. Така и не успявам да видя какво й е специалното на Шахид – не излеиза по време на престоя ми.

Нелюбезните и въоръжени жени митничарки ме пропускат през входа и влизам в залата за чакане. Индийци! Добродушните им изморени физиономии създават далеч по-приятна атмосфера отколкото арабските бради и забрадки на летището.

Довиждане, Шарджа, много ми се иска да се разминем на връщане.

Снимки от Шарджа нямам. Фотоапарата (който и без това се поразвали точно преди пътуването) го оставих в чекин багажа още в Истанбул и получих обратно чак в Мумбай.

Индийци в самолет или изкуството да не следваш инструкции

Самолетът от Шарджа до Мумбай (Бомбай) е доста по-едноцветен. 90% индийци, няколко араби, японци и бели.

“Приготвяме се за излитане, моля, сложете ръчния си багаж в определените за това места“

– Индийците оставят ръчния багаж между краката си и продължават да говорят и да се смеят

“Моля затегнете коланите и вдигнете таблата за напитки пред вас“

– Индийците свалят таблата за напитки и полягат да поспят на тях

Раздадоха ни регистрационни карти, според изискванията на индийските власти. Индиецът до мен любопитно оглежда паспорта ми и преписва от моята регистрационна карта. Вторият индиец – стоящият до пътеката – преписва от него. Стюардесата минава да прибере попълнените карти:

– Извинете, господине, но тук трябва да напишете вашите данни?

– Моите данни?

– Да, да, вашите, името ви, паспортния номер и тн.

– О, съжалявам, мис, много съжалявам, мноооого много съжалявам. Дайте ми друга карта, моля.

Индиецът взема другата карта, попълва тоя път своите данни и стига до секцията с визови данни, над която с дебели черни букви пише “Само за чужденци”. Поглежда в моята карта и ме пита:

– Извинете, сър, тук кой номер трябва да напиша?

– Не, не, вие не трябва да попълвате тази част, тя е само за чужденци. Вие сте гражданин на Индия, нали?

– Да, да, Индия. Кой номер трябва да попълня?

– Не трябва да попълвате това, щом сте индиец. Оставете го празно, то е само за чужденци.

– Оооо, разбирам, благодаря много. Значи този номер да попълня?

Поне атмосферата във втория полет беше много по-приятна. Салам алейкум, слизаме в Индия, край на забрадките и арабските напеви.

Арабски молитви в Индия

Слизаме на летището и тръгваме по половин километров коридор. Индийците се втурват като за безплатни билети на крикет мач. Поглеждат се един друг, усмихват се и се изпреварват. Всеки гледа да се стовари пръв на мястото за получаване на багаж. И има защо! Пътник с по-малко от три куфара няма. Телевизори, компютри, огромни кашони и куфари попадат в пъргавите им черни ръце и при всяка получена вещ усмивките им се разширяват. След десетина минути се появи и моята 40 литрова раница Вихрен, доста скромно изглеждаща в компанията на техния багаж.

Строг но справедлив полицай казва на всеки на кое гише да мине и се справям с граничната проверка за половин минута.

Тоалетна на индийско летище: един си върши работата в писоара, друг клечи на тоалетната при отворена врата, трети си мие зъбите, оправя косата или бръсне. Обръщам сто долара в рупии и се измъквам. Най-после индийска земя. Трябва да намеря автобусите, които ще ме заведат до летището за вътрешни полети. Има бюро за туристическа информация. “Излезте оттам, продължете наляво, после напред, после ще видите паркинг, после пише безплатни автобуси”. Чудесно, нищо не запомних, излизам от летището. Ухилени индийци с табели: “Добре дошъл в Индия, господин ХХХ!”, “Раджив”, “Софтуерна компания ХХХ”, “Пожелавам ви приятно прекарване в Индия” (неадресирано). Ама аз трябва да намеря автобусите!

– Извинете, къде са автобусите за местното летище?

– Там, сър, там, след паркинга

(отивам там)

– Извинете, къде са автобусите за местното летище?

– Оооо, не тук сър, там са!

(отивам там)

– Ооооо, не тук сър, тук няма такива автобуси. Там, тааааааааам!

Не се получи. Видях гише на което пише “Предплатени таксита”, 140 рупии до местното летище. Индийци подават пари отвън, казват нещо, пререждат се един друг, извиняват си се взаимно и пак подават пари. Служителите вътре обслужват клиенти от вътрешната страна на летището и от външната. Вписват името на пътника и дават хартийка, по която трябва да си намериш колата. А колите приличат на излезли от чернобял филм лондонски таксита. Климатик няма, но на мене не ми и трябва. Вали дъжд, но е приятно топло. Шофьор поне има. Светофари няма. Пешеходци по средата на улицата има. Правила за движението няма. Клаксони има много.

Добрах се до местното летище. Имам два часа за убиване, но вече минах проверката на входа и не можах да изляза да разгледам Мумбай.

За разлика от арабската, любезността на индийците не е фалшива. Любопитството им също е истинско. Тук много бели няма – виждам само един освен мене. Гледат ни с интерес.

– Откъде сте, сър?

– България

– Къде, къде?

– България, източна Европа

– Оооо, Българияяяя. Знам, знааааааааам! Много добре. Чудесно, сър, приятен път!

Служителката на Джет Еъруейс отговори на тъпите ми въпроси, взе разпечатката ми от резервацията и отиде на някакви автоматични устройства за продажба на билети (мислих, че не стават за мене при предварително купен билет) да ми извади бордната карта. Стоях в заградената област пред чек-ин гишетата. Тя пребяга двадесетте метра между мене и устройството да попита какво място предпочитам, върна се до устройството, донесе ми бордната карта и пожела приятен път. Защо 23те часа престой на Еър Арабия на връщане не са в Мумбай?

В самолета има индийци, един европеец (аз) и един арабин. Европеецът и арабинът са седнали един до друг. Малко турболенция. Нервен съм, но не и чак уплашен, предполагам е нормално (нямам много опит с летенето). Пък и повечето пътници не се притесняват. Арабинът до мене се оглежда доста по-нервно и в един момент почва да се моли. Десет минути! Върви ми на арабски молитви. Аллах го чу, турболенцията спря, той спря с молитвите и пристигнахме в Хайдерабад.

 

Някои съображения и първи впечатления:

– Уличното движение в Индия изглежда кошмарно. Светофарите са малко, обикновено не работят, а и не се спазват. Тротоари почти няма, хората ходят по улиците заедно с колите, моторите и рикшите. В действителност обаче се чувствам доста по-спокоен да ходя по улиците (с изключение на пресичането) отколкото в София. Всички карат бавно, внимателно, натискат клаксоните с нужда и без, заобикалят пешеходците, намаляват. Софийски идиоти, потеглящи с мръсна газ и каращи със 100 няма. Единствения инцидент, който видях, бяха два мотора, които за малко да се блъснат. Шофорьите спряха, поогледаха се, поогледаха си моторите (всеки чуждия) и продължиха

– Ако индиец ти каже, че идва след час, разходи се за два часа без притеснения.

– В Индия “следобяд” е разтегливо понятие. Покрива часовете от 12 до 9 вечерта

– Един лев е около 30 рупии. Цените по заведенията, които засега ми препоръчаха да посещавам (малко по-лъскавите или тези със западна храна), са като на малко по-нелъскавите в София. В супермаркетите е малко по-евтино отколкото в нашите. Екзотични плодове като ананас или зелен кокосов орех са много по-евтини (10 рупии ананас и 5 рупии орех, 20 рупии за връзка от 10 -15 банана). Уличната храна (ориз, някакви странни хлебчета, неопределени смеси и царевица) е между 10 и 20 рупии. Все още не съм посмял да я пробвам.

– Всички от средната класа и нагоре имат мобилни телефони от по-скъпите модели. Бедните нямат мобилни телефони. И стационарни нямат. Няма къде да ги сложат. Кратък разговор от мобилен телефон с предплатена карта (баланс 200 рупии) излиза половин рупия (по-малко от 2 стотинки)

– В Индия клиентът е бог, без значение дали отсяда в бюджетен хотел тип “Guest house” или в местния Хилтън. Може да поискаш да ти донесат студена минерална вода или храна отвън по всяко време през деня. В заведенията ти отварят вратите, слагат ти яденето от купата в чинията, слушат внимателно всичките ти капризи и те изпращат любезно

– Има голямо разделение между квалифицирани и неквалифицирани професии. Програмист, лекар или финансов специалист могат да получават повече от хиляда долара месечно. Кухненски работници, шофьори и продавачи могат да се намерят за 4000 рупии месечно – около $100. (Май трябва да внесем таксиджии). Дребните бизнесмени си имат шофьори, в офисите има прислужници, които носят кафе, вода, плодове и разни други дреболии за сметка на фирмата.

– Крановете на чешмите в Индия са странни, но контактите и щепселите са по-странни. Повечето контакти са съвместими с нашите. Повечето щепсели не са.

– Често токът спира, ако завали бурен дъжд. Токът спира често и ако не завали бурен дъжд

Още по темата:

100 километра по пътя на рикшите (Хайдерабад, Киберабад, Секюндерабад)

Соц, домати и ориз (София-Москва-Бомбай-Хайдерабад)

7 thoughts on “Арабия Експрес (София – Истанбул – Шарджа – Мумбай – Хайдерабад)”

  1. хей, може ли един страннен въпрос?!
    когато правиш трансверен полет от истанбул до мумбай, искат ли да имаш виза за ОАЕ?
    било то транзитна или.. ?!
    мерси

  2. Не, нали затова е транзит 🙂 Стоиш само на летището и не минаваш паспортен контрол.

    Иначе ако имаш много часове за губене и искаш да разгледаш Шарджа, транзитни визи се издават на летището. Не знам колко струват, защото тогава нямах нито време, нито желание да разглеждам града 😉 Но следващият път може би ще знам.

  3. Много готин пътепис.
    Не знам как си го писал – аз се пробвах ведъж на едно пътуване и после като прочетох – беше доста объркан от многото впечатления, които съм имала, докато пътувам и пиша.

  4. Благодаря 🙂 Всъщност писах го първата вечер в Индия, докато още не ми беше вързан интернета и друго не можех да правя 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *